Nederlandse Floorball en Unihockey BondLogo NeFUB
Partners:

International Floorball Federation
NOC*NSF
Nederlandse Loterij
Zone
Floorball Academie Nederland

Opleiding tot floorball-scheidsrechter

Floorball is een sport met weinig spelbelemmerende regels. Daardoor hoeft er in een goede wedstrijd weinig gefloten te worden en kan de snelheid van het spel hoog en attractief blijven. Dit maakt het echter niet makkelijk om een goede scheidsrechter te zijn. Want hoewel het aantal spelbelemmerende regels zo klein mogelijk is gehouden, zijn er wel tal van regels om het spel eerlijk en vooral veilig te houden. Daarnaast is het juist de snelheid van het spel, die de continue concentratie van de scheidsrechter vraagt.

Om mensen op te leiden tot scheidsrechter en om bestaande scheidsrechters de mogelijkheid te geven zichzelf te blijven verbeteren, heeft de NeFUB onderstaand studiemateriaal ontwikkeld.

Theorie
Onderstaande documenten geven een goede theoretische basis voor de floorball-scheidsrechter. Deze documenten vormen al het studiemateriaal voor het theorie-examen.

 1. De officiŽle spelregels met tekens
  dit is een letterlijke vertaling van de internationale floorball-spelregels opgesteld door de IFF
 2. Scheidsrechterscursus - de theorie
  dit is een powerpoint-presentatie waarin de spelregels in heldere thema's bijeen zijn gebracht.
 3. Youtube video met alle officiŽle tekens helder in beeld gebracht

Mocht je interesse hebben om het theorie-examen af te leggen en daarmee clubscheidsrechter te worden, neem dan contact op met je club.

Praktijk
En dan heb je je theorie en zal je die theorie in de praktijk toe moeten passen. En dat is niet makkelijk, maar met een paar simpele richtlijnen kan je al snel zelfverzekerder op het veld staan, waardoor het fluiten je vanzelf beter afgaat en het (weer) leuk wordt om een wedstrijd te leiden. Ook voor de gevorderde scheidsrechter hebben we tal van aandachtspunten om de zwaardere wedstrijden tot een goed einde te brengen.

Educatiedagen

Daarom organiseert de scheidsrechterscommissie 2x per jaar een praktijkdag voor beginnende scheidsrechters en 1x per jaar een theoriedag voor bondsscheidsrechters.

Idee voor de  praktijkdag  is een korte introductie met enkele basisprincipes over fluiten, houding en positionering, waarna we vooral veel in de praktijk gaan oefenen en elkaar feedback geven.

Op de  theoriedag  gaan we in op

 • gevorderde positionering (internationale richtlijnen)
 • spelregelwijzigingen
 • communicatie met spelers
 • coachend, preventief en pro-actief fluiten (tijdstraffen voorkomen)
 • videoanalyse van spelsituaties uit de Swedish Superliga (SSL)


 
U19 team in Weissenfels1
Nationaal damesteam 2011 Benidorm
Nationaal damesteam blauw 2010

 


© Nederlandse Floorball Bond - Sportcentrum Papendal - Papendallaan 60 - 6816 VD Arnhem    meer... tel: +31 (0)26 48 34 589    meer... e-mail: info@nefub.nl